ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ





ΤΑ Φάρσαλα




Τα Φάρσαλα είναι πόλη της Θεσσαλίας, στο νότιο τμήμα του νομού Λάρισας. Είναι διοικητικό, οικονομικό και αγροτικό κέντρο της ομώνυμης επαρχίας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, κυρίως με την καλλιέργεια βαμβακιού, την κτηνοτροφία, ενώ πολλοί απασχολούνται και στις τοπικές μονάδες επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα στην κλωστοϋφαντουργία. Γνωστό προϊόν των Φαρσάλων είναι ο τοπικός "σαπουνέ" χαλβάς. Oι κάτοικοι του Δήμου Φαρσάλων, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ήταν 10.812, ενώ της πόλης των Φαρσάλων 9.801. Στις απογραφές των ετών 1991 και1981, οι κάτοικοι της πόλης των Φαρσάλων ήταν 8.413 και 7.094, αντίστοιχα. Ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης υπολογίζεται σήμερα(2006),με βάση αντικειμενικά στοιχεία (λ.χ. μαθητές δημοτικών σχολείων, συνδέσεις ύδρευσης, τηλέφωνα και παροχές ρεύματος) σε 14.000 κατοίκους, περίπου καθώς κατά την διενέργεια της τελευταίας απογραφής μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδίως Σαρακατσάνοι και Βλάχοι, μετέβη στα χωριά καταγωγής του (στις περιοχές Ασπροποτάμου Καλαμπάκας, Αργιθέας και Αγράφων Καρδίτσας καθώς και σε χωριά της επαρχίας Φαρσάλων) και απογράφηκε εκεί. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση των χωριών Χαλίκι και Ανθούσα Ασπροποτάμου καθώς και τα χωριά Καστράκι και Άγιος Αντώνιος Φαρσάλων, τα οποία ενώ είναι ακατοίκητα όλο το χρόνο εμφανίζονται στην τελευταία απογραφή το καθένα τους με πληθυσμό εκατοντάδων κατοίκων, που κατοικούν μόνιμα στα Φάρσαλα. Αποτέλεσμα της συμπεριφορά αυτής είναι να μην αποτυπώνεται ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης και να μην χρηματοδοτείται ανάλογα με τις ανάγκες της η πόλη καθώς και ο Δήμος. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η χρηματοδότηση του έργου της αποχέτευσης με συμμετοχή του την δημοσίου δεν επιτεύχθηκε λόγω της συμπεριφοράς αυτής των μόνιμων κατοίκων που ενεργούν σαν να είναι "φιλοξενούμενοι" στην πόλη. Στην πραγματικότητα η πόλη των Φαρσάλων αποτελεί το πέμπτο αστικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Θεσσαλίας μετά τη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Πίνακας περιεχομένων

[Απόκρυψη]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Ο Θολωτός τάφος
Θολωτός τάφος με δρόμο, κατασκευάσθηκε στο τέλος του
6ου αιώνα π.Χ. και η χρήση του συνεχίστηκε μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια. Σώζεται κτιστόςπερίβολος του τύμβου κατασκευασμένος σύμφωνα με το πολυγωνικό σύστημα.

Από αυτόν προέρχεται μελανόμορφος καλυκωτός κρατήρας με παράσταση μάχης Ελλήνων και Τρώων πάνω από το σώμα του νεκρού Πατρόκλου, που αποδίδεται στο εργαστήριο του αγγειογράφου Εξηκία.

Κάτω από το θολωτό τάφο εντοπίστηκε μυκηναϊκός θαλαμοειδής τάφος. Ο τάφος ανασκάφηκε από τον Ν. Βερδελή στο διάστημα 1951-1956.

Το οικόπεδο στο οποίο εντοπίστηκε ο τάφος είναι περιφραγμένο και είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως με το φύλακα Αρχαιοτήτων Φαρσάλων.

Το Νυμφαίο
Βρίσκεται στη θέση "
Καράπλα" 1χλμ. από την πόλη των Φαρσάλων. Είναι ένα τεράστιο σπήλαιο, το οποίο λειτουργούσε ως ιερό των Νυμφών και του Πάνα. Τα ευρήματά του είναι του 6ου αιώνα π.Χ.

Οι Κυνός Κεφαλές
Ιστορικής σημασίας τοποθεσία, που βρίσκεται κοντά στο χωριό
Θετίδιο. Σε αυτό το σημείο, το 364 π.Χ. πολέμησαν οι Θεσσαλοί και οι Βοιωτοί εναντίον του Αλεξάνδρου των Φερών, και το 197 π.Χ. οι Μακεδόνες με τον Φίλιππο τον Ε΄ εναντίον των Ρωμαίων. Η ήττα του Φιλίππου σηματοδότησε και την αρχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην ελληνική επικράτεια.

Η Φάρσαλος, η Παλαιοφάρσαλος, η Ερέτρια και η Σκοτούσα ήταν μερικές από τις αρχαίες πόλεις της σημερινής επαρχίας Φαρσάλων.




η καταχωρηση εγινε απο το φιλικο βλογk του MPEISGREEKMUSICFANTASY

filika
GBEIS