Φάρσαλα: η καταγωγη μου



Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥ.
ΦΑΡΣΑΛΑ






.

, 2Ιανοαριου2009
*sev7en * MpeisGiwrgos






 




Τα Φάρσαλα είναι μια κωμόπολη της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στο νότιο τμήμα του νομού Λάρισας. Είναι διοικητικό, οικονομικό και αγροτικό κέντρο της ομώνυμης επαρχίας. Η διεύθυνση του διαδικτυακού τόπου του ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ είναι: http://www.farsala.gr>>>http://www.farsala.gr
.
(Στο τέλος της καταχώρησης σας αναφέρουμε και μερικούς άλλους σύνδεσμους σχετικά με τα Φάρσαλα...).


.



Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως με την καλλιέργεια βαμβακιού, την κτηνοτροφία, ενώ πολλοί απασχολούνται και στις τοπικές μονάδες επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα στην κλωστοϋφαντουργία.
Γνωστό προϊόν των Φαρσάλων είναι ο τοπικός "σαπουνέ" χαλβάς.

Τι αντικρίζει ο επισκέπτης ερχόμενος από τον Βόλο. Οι κατοικοι του Δημου Φαρσαλων ,συμφωνα με την απογραφη το 2001 >>ήταν 10.812, ενώ της της πολης των Φαρσαλων>>>>> 9801.

ΕΔΩ>>>>ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ:
ΟΔΙΚΩΣ: (Από την Αθήνα): Ακολουθούμε την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας μέχρι τη Λαμία (απόσταση από την Αθήνα περίπου 200 χλμ.), από όπου στρίβουμε δεξιά προς το Δομοκό με κατεύθυνση τα Φάρσαλα, (Διασταύρωση προς Δομοκό, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα). Περνάμε από τα βουνά της Λαμίας, τον Δομοκό, και μετά από περίπου 67 χλμ. φτάνουμε στα Φάρσαλα.
.
Εναλλακτικά μπορούμε να ακολουθήσουμε την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας μέχρι την Λάρισα, και να ακολουθήσουμε από την Λάρισα την επαρχιακή οδό Λαρίσης – Φαρσάλων. (Η διαδρομή είναι όμως πιο μεγάλη).
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΣ: Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με το Intercity από την Αθήνα στα Παλιοφάρσαλα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 3,5 ώρες.
.
Επίσης υπάρχουν τακτικά δρομολόγια συμβατικών αμαξοστοιχιών. Η διάρκεια του ταξιδιού με αυτά είναι περίπου 5 ώρες.
.
Από το σταθμό του τρένου στα Παλιοφάρσαλα είναι περίπου 10 χλμ. έως τα Φάρσαλα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ




Ο δήμος Φαρσάλων βρίσκεται στο νότιο άκρο του ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, στα σύνορα με το νομό Φθιώτιδος.

Συνορεύει βορειοδυτικά με το δήμο Ενιππέα, βορειοανατολικά με τον δήμο Πολυδάμαντα, ανατολικά με το δήμο Ναρθακίου, νότια και δυτικά με το νομό Φθιώτιδος. Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται η ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων.


Το γεωγραφικό στίγμα της πόλης των Φαρσάλων είναι: Latitude: 39° 17 Min. 32 Sec., Longitude: 22° 23 Min. 11 Sec.


ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:


Έκταση: 5.381 τ.χλμ., Πληθυσμός (2001): 279.305’

Κατανομή πληθυσμού: Αγροτικός: 89.409, Aστικός: 189.896,



Δημοι: 31, Πρωτεύουσα: ΛΑΡΙΣΑ
Βουνά: Ολυμπος,Οσσα,Μαυροβουνι,Χαλκιδωνιο,Ναρθακι,Κατω Ολυμπος,Τιταρος,Καρβουνια,Αντιχασιας,΄,
Ποτάμια: >>πατηστε για να δειτε>>πηνειος, Ενιππέας, Τιταρίσιος

Ο νομός συνορεύει βόρεια με τους νομούς Πιερίας και Κοζάνης, ανατολικά βρέχεται με το Αιγαίο Πέλαγος , δυτικά με τους νομούς Γρεβενών, Τρικάλων και Καρδίτσας και νότια με τους νομούς Φθιώτιδας και Μαγνησίας.
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ - ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ


Τα Φάρσαλα, ως χώρος (τόπος) ανήκουν στο εκτεταμένο Βασίλειο (επικράτεια της Φθίας). Η πόλη όμως Φθία (το "άστυ", πρωτεύουσα) του Πηλέα πατέρα του Αχιλλέα δεν έχει εντοπιστεί επιστημονικώς.
.
Τοποθετείται στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού (αρχαιολογική άποψη) και κατ' άλλους στα σημερινά Φάρσαλα. Ο Οικισμός τότε, βρισκόταν στο λόφο της σημερινής Αγίας Παρασκευής (μητρόπολη). Οι Φυλές που επικράτησαν ήταν οι Αχαιοί και αχαϊκές λαότητες (Μυρμιδόνες, Έλληνες, Φθίοι).
Πρόσωπα των οποίων το όνομα συνδέθηκε με τα Φάρσαλα είναι οι:Δευκαλίων, Πύρρα, Έλλην, Πηλέας, Θέτιδα, Αχιλλέας. Ξακουστό ποτάμι της περιοχής είναι ο Ενιπέας.
Αχιλλέας: Γιος του Πηλέα και της Θέτιδας, ο πολυθρήνητος ήρωας του Τρωικού πολέμου. Ανατράφηκε, μορφώθηκε, και διαπαιδαγωγήθηκε στο Πήλιο, με δάσκαλο τον Κένταυρο Χείρωνα. Σπούδασε μουσική και Ιατρική. Η Θέτιδα τον έστειλε στη Σκύρο για να μην πάρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Εκεί τον βρίσκει ο Οδυσσέας ντυμένο με γυναικεία ρούχα για να μην τον αναγνωρίσουν και τον πάρουν στον πόλεμο. Ο Οδυσσέας αποκαλύπτει την ταυτότητα του Αχιλλέα και συμμετέχει στον πόλεμο. Ήταν επικεφαλής των Μυρμιδόνων και των Ελλήνων στην Τροία. Σκοτώθηκε στην Τροία από τον Πάρη, μαζί με την βοήθεια του Θεού Απόλλωνα, χτυπημένος με βέλος στη φτέρνα ("Αχίλλειος Πτέρνα").
Μυρμιδόνες: Οι Μυρμιδόνες ήταν μια αχαϊκή "φάρα" που εισέβαλε στη Φθία, με ηγέτη τον Πηλέα, στα πλαίσια της εξάπλωσης των Αχαιών. Συγγένευαν με τους Έλληνες, τους κατοίκους δηλαδή της περιοχής "Ελλάς" που ήταν και αυτοί αχαϊκό φύλλο.
.
Έλληνες - Ελλάς: Οι κάτοικοί της, οι Έλληνες ήταν Αχαϊκό φύλλο και συγγένευαν με τους Μυρμιδόνες. Στην περιοχή ανήκαν πιθανότατα και οι Λοκροί.
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Ιστορία των Φαρσάλων αρχίζει από το 1100 π.Χ . Ο οικισμός αναφέρεται, πλέον ως "η Φάρσαλος" [η λέξη Φάρσαλος προέρχεται από το "Φάρσος" και "Άλος" δηλ. τμήμα της Άλου (πόλη της ομηρικής Φθίας)].
Τα Φάρσαλα είναι περιτειχισμένα, έχουν "ακρόπολη", (σήμερα το βουνό Αϊ Λιάς).
.
Τα Φάρσαλα ήταν πρωτεύουσα της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ "Τετράδος Φθιώτιδος" και της "Περιοικίδος Αχαΐας Φθιώτιδος". Ήκμασε κυρίως τον 4ο π.Χ αιώνα.
.
Ξακουστό ποτάμι τους ο Απιδανός Άρχοντες (ταγοί) που διακρίθηκαν την εποχή εκείνη: Δαόχος, Πολυδάμας Μενωνίδες. Υπήρξαν και Ολυμπιονίκες από τα Φάρσαλα. Πολλά ευρήματα της αρχαίας Φαρσάλου εκτίθενται στα μουσεία Αλμυρού, Αθηνών, Δελφών και Λούβρου.
.
Ήταν η πατρίδα τού γένους των Εχεκρατηδών, που συμμάχησαν με τους Αθηναίους κατά τους Περσικούς Πολέμους. Από το 400 π.Χ. οι κάτοικοί της αντιστάθηκαν στον τύραννο των Φερών με επιτυχία. Απο τά Φάρσαλα διήλθε η στρατιά του Ξέρξη.
.
Νότια τών Φαρσάλων κοντά στο όρος Ναρθάκιο ( Κασιδιάρης ) έγινε το 394 π.Χ. η γνωστήμάχη μεταξύ των Θεσσαλών και των στρατευμάτων των Ασιατών υπο τον βασιλέα της Σπάρτης Αγησίλαο Β'.
.
Στη μάχη αυτή ο Αγησίλαος κατετρόπωσε το Θεσσαλικό ιππικό και σε ανάμνηση της νίκης ήγειρε μεγαλοπρεπές μνημείο. Υπήρξε μέλος τού Θεσσαλικού Κοινού και υποστηρικτής του Φιλίππου Β, της Μακεδονίας. Μετά το θάνατο του
Μεγαλου Αλεξανδρου, επικράτησε η αντιμακεδονική μερίδα, αλλά ο Αντίπατρος κατέλαβε εκ νέου την πόλη το 322 π.Χ.
.
.

.
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ 48π.Χ.
Το 48 π.Χ. στην περιοχή της ο Ιούλιος Καίσαρ νίκησε οριστικά τον Πομπήιο. Μετά την ήττα τού Καίσαρος από τον Πομπήιο στο Δυρράχιο το 48 π.Χ., οι δύο στρατοί αναχώρησαν και συναντήθηκαν ξανά κάπου κοντά στα σημερινά Φάρσαλα.
.
Μετά από πολλές ημέρες ελιγμών, ο Πομπήιος τελικά αποφάσισε να ξεκινήσει πρώτος την επίθεση. 0 Καίσαρ διέθετε περί τους 22.000 άνδρες, ενώ ο Πομπήιος ενδεχομένως ως και 45.000. 0 Πομπήιος συγκέντρωσε τον κύριο όγκο του ιππικού του κοντά στα σώματα πεζικού τής αριστερής πτέρυγας τού στρατεύματος του, ελπίζοντας να υπερφαλαγγίσει και να κατανικήσει την δεξιά πτέρυγα τού Καίσαρος, την οποία συγκροτούσε ένα ανάμικτο σώμα ιππικού και πεζικού. 0 Καίσαρ, ωστόσο, διείδε την αδυναμία τής δεξιάς του πτέρυγας και τοποθέτησε πίσω από αυτήν 2.000 περίπου επίλεκτους λεγεωνάριους.
.
Στη μάχη που ακολούθησε, το ιππικό του Πομπηίου υποχρέωσε σε υποχώρηση το ιππικό του Καίσαρα, καταδιώκοντάς το όμως βρέθηκε αντιμέτωπο με το προελαύνον σώμα των επίλεκτων. Οι τελευταίοι χρησιμοποιούσαν τους υσσούς τους (λατ. pilum-i, το χαρακτηριστικό βραχύ ακόντιο που οι Ρωμαίοι οπλίτες εκσφενδόνιζαν εναντίον του αντιπάλου τους για να επιτεθούν στη συνέχεια με το ξίφος) ως δόρατα για μάχη εκ τού συστάδην.
.
Η ασυνήθιστη αυτή επίθεση του πεζικού προκάλεσε σύγχυση στο ιππικό τού Πομπηίου τρέποντας το σε φυγή. Νικηφόροι οι λεγεωνάριοι άρχισαν στη συνέχεια να υπερφαλαγγίζουν την αριστερή πτέρυγα του πεζικού του Πομπηίου. Την ίδια στιγμή ένα τρίτο σώμα, που o Καίσαρ είχε κρατήσει σε εφεδρεία, έλαβε διαταγή να επιτεθεί. Η διάταξη των λεγεώνων τού Πομπηίου διασπάστηκε, το στράτευμά του ηττήθηκε και ο ίδιος διέφυγε στη Λάρισα.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ
Τη Βυζαντινή εποχή τα Φάρσαλα ήταν έδρα επισκόπων και ανήκαν στην περιοχή "Ελλάδος". Υπέστησαν την κατοχή Φράγκων, Καταλανών και Σέρβων.
.
Εντάχθηκε στηνΕΠΑΡΧΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με πρωτεύουσα τη Λάρισα και συμμετείχε σε όλα τα ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής. Κατά τους Μέσους Βυζαντινούς χρόνους η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση, αλλά κατά την Υστεροβυζαντινή Περίοδο παρήκμασε. Κατά τον 14ο αιώνα εντάχθηκε στο καταλανικό δουκάτο των Αθηνών.
ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Η πόλη κατά τη διάρκεια τής Τουρκοκρατίας ήταν έδρα μπέηδων, που νέμονταν τις εύφορες εκτάσεις τής περιοχής και στις αρχές τού 19ου αιώνα έγιναν τσιφλίκι του Αλή πασά.
.
Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μάς παρέχει ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Μπωζούρ (Beaujour), έφθανε στις 5.000, η πόλη αποτελούσε ένα από τα κυριότερα κέντρα βαφής βαμβακερών ειδών και η εμποροπανήγυρή της, το δεύτερο δεκαπενθήμερο τού Αυγούστου, ήταν η σημαντικότερη της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ καθώς συνέπιπτε με τη συγκομιδή των δημητριακών.
.
Κατά την διάρκεια των Ορλωφικών δοκιμάστηκε από τους Τουρκαλβανούς που επέστρεφαν από την Πελοπόννησο μετά την καταστολή τής εξέγερσης, αλλά ανέκτησε την εμπορική σημασία της τα επόμενα χρόνια. Στην επανάσταση τού 1854 στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, πολλοί κάτοικοι της κατατάχθηκαν στα εθελοντικά σώματα, όπως επίσης και στην επανάσταση τού 1878.
.
Μετά την ένωση τής με την Ελλάδα το 1881, η οικονομική ζωή στην πόλη γνώρισε νέα ακμή, που συνεχίστηκε και στις επόμενες δεκαετίες. Κατά τον πόλεμο τού 1897, στα Φάρσαλα διεξήχθη σκληρή μάχη εναντίον των Τούρκων, στις 24 Απριλίου όμως οι ελληνικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο Δομοκό.
ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
Στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο έγινε και η μάχη των Φαρσάλων στις 23-4-1897. Τα Φάρσαλα γίνονται γνωστά και για το τυπικό γλυκό "Χαλβάς Φαρσάλων". Στη διάρκεια του Β, Παγκόσμιου Πολέμου, τα Φάρσαλα δοκιμάστηκαν λόγω της θέσης τους: βομβαρδίστηκαν τις πρώτες μέρες τού Απριλίου 1941 από γερμανικά αεροπλάνα, που προξένησαν σοβαρές ζημιές, και κατά την Κατοχή πλήρωσαν ακριβά τη συμμετοχή των κατοίκων στην Εθνική Αντίσταση.




.
Στο τέλος Μαρτίου τού 1943, η πόλη πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς και 200 περίπου κάτοικοί της εκτελέστηκαν σε αντίποινα για τη δράση των ανταρτών.
.
Η πόλη επλήγει από σεισμούς το 1954 και το 1957.

Τα Φάρσαλα είναι έδρα Δήμου και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Ανήκει διοικητικά στο νομό Λάρισας και εκκλησιαστικά στην Καρδίτσα (Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων).



ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΗΣ